Prosene luščine

Proso - že od nekdaj znano po svojih pozitivnih učinkih na zdravje nohtov, kože in las.

Proso po vsej verjetnosti izvira iz Azije, od koder se je uporaba razširila po vsem svetu. Ker se učinkovito prilagaja na različne prsti in podnebja, je postala zelo priljubljena kulturna rastlina, saj izmed vseh žit potrebuje najmanj vode in zelo dobro prenaša sušo. Zraste do enega metra in rodi majhna okrogla semena v krem, rumeni, oranžno-rdeči ali rjavi barvi.

Proso je žito, ki ne vsebuje glutena, zato je pogosta hrana v brezglutenski dieti. V prehrani  se uporablja predvsem prosena kaša iz oluščenega zrnja, saj kvašeno testo brez glutena ne naraste. Za pripravo kruha, je potrebno proseno moko pomešati z moko, ki vsebuje gluten (na primer pšenično ali pirino). Stari Slovani so proso povezovali z rodovitnostjo, zato je bila najpomembnejša jed poročnih slavij.

Proso vsebuje podobno količino beljakovin kot pšenica, je bogato z vitamini skupine B ter minerali. Ker je izredno hranljivo in nezahtevno za pridelavo, ga pogosto gojijo za krmilno rastlino v živinoreji. Poleg tega, da je uporabno zrnje, so uporabne tudi prosene luščine. Iz njih namreč lahko izdelate izjemen naravni anatomski vzglavnik, ki bo rešil marsikatero vašo zdravstveno težavo.

 

Prosene luščine so najbolj drobno žitno polnilo, glavne prednosti prosenih luščin (v vzglavniku) so:

  • v majhnih polkroglih luščinah, ki zagotavljajo mehkobo, 
  • nudijo dovolj podpore za kakovosten počitek in miren spanec,
  • prosene luščine so bolj tihe od drugih žitnih polnil,
  • naravno polnilo primerno tudi za alergike,
  • v mehki podpori vratnim vretencam,
  • v zdravem in ergonomskem spanju,
  • v odličnem prileganju in optimalni podpori glavi, vratu in ramenom.

Preverite našo ponudbo prosenih vzglavnikov >