Pirine luščine

Pirine luščine - sončno žito starih  egipčanov.

Pira je prastara vrsta pšenice, ki je v uporabi že več kot 10.000 let. Pri nas so jo gojili že v Valvasorjevih časih, a so jo v 20. stoletju pričeli opuščati, ker ni bila dovolj donosna. Namesto nje so pričeli gojiti bolj donosne vrste pšenice, ki pa so manj odporne na škodljive in bolezni. Danes je pira zopet postala priljubljena vrsta pšenice, saj je povsem nezahtevna za pridelavo. Pridelovanje hrane na način, ki ne škodi okolju in ljudem, je danes nujno, saj smo z uporabo kemikalij prežeti na vsakem koraku.

Pira ni hibrid, kot je sodobna pšenica, zato je pri pridobivanju zrnja iz pleve potreben dodaten korak, ker je zrnje dodano zaščiteno pred izpadom. Ta zaščita pa hkrati omogoča tudi zaščito pred onesnaženjem, pesticidi in žuželkami.

Od pire je pravzaprav uporabno vse: semena za nadaljnjo predelavo v moko, zdrob, kašo in kosmiče, luščine za polnila za posteljne pripomočke, slamo pa za pletarske izdelke. Ker pira vsebuje veliko kakovostnih beljakovin z višjo vsebnostjo proteina, je bolj zdrava od pšenice. Vsebuje tudi več esencialnih aminokislin ter ogljikovih hidratov, ki so dobri za krvno ožilje in stimulirajo imunski sistem. Ker se beljakovine po zgradbi razlikujejo od pšeničnih beljakovin, je pira primerna tudi za alergike na žitne beljakovine.

 

Med stranskimi produkti pire najdemo:

  • slamo, ki je zelo iskana pri spletnih pletarjih in
  • pirine luščine, ki so odlično in trpežno polnilo za tekstilne izdelke.

 

Glavne prednosti pirinih luščin:

- pira uspeva na kislih tleh , zato vsebujeje tudi kristale kremčeve kisline, ki ugodno vpliva na počutje,

- zaradi velikosti pirinih luščin, je struktura vzglavnika rahlo izbolčena, ta struktura deluje na telo kot odlična mikro-masaža,

- so naravno polnilo, ki zaradi prostora v luščini diha in je prožno,

- odličen termoregulator, saj je osnovna naloga luščin, da varujejo zrno pred mrazom in ga hladijo v vročini, tako bo vplivalo tudi na vaše telo,

- zaradi kroglične oblike se luščine anatomsko prilegajo telesu,

- zaradi intenzivnejše masaže luščine omilijo, bolečine v vratu, ramenskemu predelu in zgornjemu delu hrbtenice,

- masaža med spanjem poskrbi za izboljšanje prekrvavitve, kar posledično vpliva na večji dotok kisika v možgane, ki ja lahko odgovoren za glavobol.

 

Preverite našo ponudbo pirinih vzglavnikov >>